Založ si blog

Aj tak raz budem rochniakom!

Na úvod môjho článku by som rád zdôraznil, že nemá nič s spoločné s tou peroxidovou vyšinutou existenciou niekde z okolia Černobyľu, ako by snáď mohol názov evokovať. Je o totálnom resete mysle a tela, kedy v mozgu zostane blikotať akurát núdzové osvetlenie únikových východov a pohyby ovláda autopilot v najúspornejšom režime. Som si istý, že existuje aj priliehavejší a spisovnejší názov tohto stavu, už samotný výraz “rochnenie” ale vyvoláva akési podprahové mantrové impulzy, preto ho budem používať aj naďalej. Ktohovie, možno tento článok aj bez užitia halucinogénov ukončím predčasne s blaženým úsmevom na tvári.

Ako pri každej ľudskej činnosti aj pri rochnení sa vyskytujú amatéri aj profesionáli. Pri rochnení najvyššej ligy sa nebavíme o skupinkách čúčových amatérov vyvaľujúcich sa v tieni za Lidlom ani pupkatých futbalových pánov v tielku pred televízorom a s plechovkou piva v ruke. Nie, reč je o skutočných majstroch tohto umenia, ktorí celý svoj každodenný režim premyslene a systematicky venujú výhradne jedinému cieľu: ako si urobiť dobre. Takýchto hedonistov možno nájsť najmä v kúpeľoch rôzneho druhu, kde sa snažia využiť všetky možnosti, ktoré dané zariadenie ponúka. Uvidíte ich v prítmí thajského masážneho salóna, ako spokojne ťapkajúc v papierových papučkách vchádzajú do kóje, v plytkom teplom bazéne s vychladeným mojitom v ruke alebo ticho vegetiacich v hrubej vrstve kúpeľného bahna, pod nánosom medu či voňavého oleja. Podobne ako majstrov zenovej ľukostreľby sa nedoporučuje ich vyrušovať, aj tak by vás s najväčšou pravdepodobnosťou ignorovali ako zvyšok okolitého reálneho sveta.

Osobne sa zatiaľ v rochnení musím považovať za úplného amatéra, ktorý uskutočnil iba niekoľko nesmelých kúpeľných a masážnych pokusov. Dôkladnou analýzou mojich doterajších neúspechov a zohľadnením teoretických aj empirických poznatkov som prišiel k trom základným problematickým bodom, ktoré mi zatiaľ bránia úspešne vstúpiť medzi vyvolených – teda rochniakov.

Peniaze

Čo si budeme nahovárať? Rochnenie je finančne nákladný šport a na rozdiel od futbalu či hokeja sa prekvapivo len tak ľahko nedá nájsť sponzor, ktorý ho financoval. Rochniačkam sa niekedy podarí sponzora nájsť, ten sa však zvyčajne nechá nalákať skôr na znalosti literatúry (najmä indickej ako Kamasutra či Anangaranga).  Pre nás ostatných smrteľníkov okrem vylúpenia banky veľa možností nezostáva, tak len dúfam, že predajom starého železa a fliaš časom dačo našetrím.

Rodinný stav

Hoci sa napohľad zdá, že ide o minoritný faktor, opak je pravdou. Ak odmyslíme prípad, kedy sú profesionálnymi rochniakmi obaja manželia či partneri, je pre zadanú osobu prakticky nemožné vytvoriť si plnohodnotný vzťah k rochňavému umeniu. Manželku treba vždy niekam zaviezť či odviezť, treba s ňou ísť nakupovať, opraviť kvapkajúci vodovod, zarábať peniaze na nový byt alebo auto, či dokonca sa s ňou porozprávať. V opačnom garde je to trochu jednoduchšie, manželka v kúpeľoch pre väčšinu mužov znamená možnosť beztrestne jesť priamo na gauči alebo sa strieskať sa pod obraz boží. Dieťa v rodine odďaľuje dosiahnutie rochniaceho stavu ešte o niekoľko levelov ďalej. Predsa len svedomie je sviňa a kope v hlave dokiaľ neuznáte, že dať prednosť masáži pred škôlkárskou slávnosťou skutočne nie je dobrý nápad.

Stav mysle

V niektorých prípadoch najťažšie splniteľná podmienka, keďže na správne rochnenie treba aj isté genetické predpoklady. Iba tie zabezpečia, že dlhodobo pripravovaný pobyt vo wellness hoteli s precízne prpravenou postupnosťou úkonov smerujúcich k totálnemu resetu nenaruší náhly popud prestať sa nudiť a vyraziť do okolitej prírody. Rochnenie je tvrdá rehoľa, v rámci ktorej treba tlmiť akékoľvek rušiace aktivity typu turistika. Bohužiaľ, v tomto smere smere mám skutočne vážny deficit, najmä vzhľadom na iné moje koníčky (najmä geocaching alebo modelárstvo). Manželka bude zrejme ešte dlho krútiť očami nad doškriabanou lebkou z výpravy do lužného lesa alebo farebnými škvrnami na pracovnom stole po vyliatí farieb, preto mi dosiahnutie posledného levelu rochniactva v dohľadnej budúcnosti určite nehrozí. Nie nadarmo sa hovorí „Je veľa povolaných, ale málo vyvolených”.

Nakoniec teda len jedno zvolanie, parafrázujúc Dráčika: „Aj tak raz budem rochniakom!”

Detský smiech na dedinských kolotočoch

17.08.2011

Na našom zajovi (a malých deťoch všeobecne) ma niekedy zaráža, ako ho namiesto drahej hračky a super hi-tech detského kútika dokáže zaujať na pohľad úplne všedná vec. Pri pohľade na jeho zaujatie sa často musí zdať, že sledovanie pohybu mravčekov alebo dažďovej kvapky po okennom skle musí byť najfascinujúcejšou vecou na svete. A keďže ide o vlastnosť blízku [...]

Ako som sa nestal DJom

02.08.2011

Nedávno som sa trochu vŕtal v odložených veciach na povale rodičovského domu a vyhrabal som tam poklad, pri ktorých ma ovanuli spomienky na detstvo, resp. pubertu – mixážny pult. Moju manželku historky z mladosti vždy pobavia, najmä tie o snahe svojpomocne si splniť sny aj napriek nedostatku financií. Pochádzam z pomerne rozvetvenej rodiny, preto po zabezpečení základných [...]

Keď sa deti nesmú spolu hrať

26.07.2011

 Sobotné popoludnie u mojich rodičov na dedine. V snahe využiť chvíľku relatívne pekného počasia sme vytiahli zaja aj so starými rodičmi pred dom, kde sme v záhradnom jazierku púšťali malú loďku. Zároveň bola s nami aj moja sestra so synom, ktorý sa len nedávno naučil chodiť. Práve keď sa synovec s oduševneným výrazom snažil hodiť do vody za loďkou, [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Clovek Milion

Z každého rožku trošku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 17353x
Priemerná čítanosť článkov: 1735x

Autor blogu

Kategórie