Založ si blog

Veľké strachy malých ľudí

Pozná ich asi každý rodič. Chvíľu potom, čo sa z mimina stane malý člen rodiny s vlastnou hlavou, sa začnú objavovať aj rôzne iracionálne strachy. Niektoré deti sa boja bubáka pod posteľou, iné strašidelných drakov či zlých stríg a ďalšie sa zasa v noci prebúdzajú zo strachu, že mama niekam odišla. Strachy sa objavujú (aspoň z môjho pohľadu) úplne bezdôvodne aj bez toho, aby krpci pozerali rôzne animáky (plné štylizovaného násilia) alebo počúvali Dobšinského ľudové rozprávky (tiež plné násilia, avšak naturalistického). A jedným z takých bojkov je aj ten náš.

Doteraz prešiel rôznymi fázami strachov, nad ktorými sme len nechápavo krútili hlavami. Od strachu z vody postupne prešiel fázami strachu zo sôch, z vysávača, zo starých tiet, z dinosaurov aj zo stríg. Každý z nich ale postupne (takisto bez zjavného dôvodu) odznel, či už úplne alebo aspoň z väčšej časti. Kde sú tie časy, keď hystericky vyrevúval na celý činžiak len pri samotnom spustení sprchy či tryskom bežal z piesočnej pláže, keď mu vlna zamočila členky? Teraz si namiesto povaľovania v bazéne trénujem lýtkové svaly vyšľapávaním na tobogan v aquaparku, z ktorého sa až do môjho úplného vyčerpania musíme spúšťať. Ozaj, nevie niekto, kde sa z detí vyberajú baterky?

Okrem týchto ministrachov má náš bojko aj jeden skutočne veľký strach, ktorého sa dlhodobo nevie zbaviť. Je to strach zo silných zvukov, ako sú škrípajúce brzdy vlaku, zasyčanie pary, vŕtanie či hluk sekačky na trávu. Tie dokážu naše pokojné dieťa v okamihu zmeniť na  malé vystrašené zvieratko, ktoré by sa najradšej skrylo do hlbokej nory.

Možné dôsledky tohto strachu sme si uvedomili najmä pri nedávnej návšteve technického múzea. Pri prehliadke starých áut a motoriek, ktoré ako každý chlapec obiehal s rozžiarenými očami, zamestnanec múzea skupinke návštevníkov predviedol fungovanie parného stroja. Pri vypustení pary náš bojko náhle spanikáril a s hlasným plačom začal chaoticky pobiehať pomedzi exponáty. Ani nemusím spomínať, s akými prekvapenými výrazmi ho ostatní návštevníci sledovali, kým sa nám ho po dlhej chvíli podarilo upokojiť.  O možných dôsledkoch, ak by sa to stalo niekde na rušnej ulici pri zatrúbení auta, radšej ani nechcem premýšľať.

Doteraz na tento strach okrem prevencie nepomohlo tiché upokojovanie, zvyšovanie hlasu ani pokusy o bagatelizáciu celého problému. Istým pokrokom bolo iba zavedenie štuplíkov do uší, ktoré sme začali nosiť na miesta, kde sa dal očakávať výskyt takýchto prudkých zvukov. Keďže neviem, ako tento strach vznikol, som rád aj takýmto pokrokom. Stále sa utešujem nádejou, že nepriama úmera „malí ľudia – veľké strachy“ sa časom premení na „veľkí ľudia – malé strachy“.

 

Detský smiech na dedinských kolotočoch

17.08.2011

Na našom zajovi (a malých deťoch všeobecne) ma niekedy zaráža, ako ho namiesto drahej hračky a super hi-tech detského kútika dokáže zaujať na pohľad úplne všedná vec. Pri pohľade na jeho zaujatie sa často musí zdať, že sledovanie pohybu mravčekov alebo dažďovej kvapky po okennom skle musí byť najfascinujúcejšou vecou na svete. A keďže ide o vlastnosť blízku [...]

Ako som sa nestal DJom

02.08.2011

Nedávno som sa trochu vŕtal v odložených veciach na povale rodičovského domu a vyhrabal som tam poklad, pri ktorých ma ovanuli spomienky na detstvo, resp. pubertu – mixážny pult. Moju manželku historky z mladosti vždy pobavia, najmä tie o snahe svojpomocne si splniť sny aj napriek nedostatku financií. Pochádzam z pomerne rozvetvenej rodiny, preto po zabezpečení základných [...]

Keď sa deti nesmú spolu hrať

26.07.2011

 Sobotné popoludnie u mojich rodičov na dedine. V snahe využiť chvíľku relatívne pekného počasia sme vytiahli zaja aj so starými rodičmi pred dom, kde sme v záhradnom jazierku púšťali malú loďku. Zároveň bola s nami aj moja sestra so synom, ktorý sa len nedávno naučil chodiť. Práve keď sa synovec s oduševneným výrazom snažil hodiť do vody za loďkou, [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Clovek Milion

Z každého rožku trošku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 17369x
Priemerná čítanosť článkov: 1737x

Autor blogu

Kategórie