Založ si blog

Čo s papierovými modelmi?

Otázka z nadpisu mi v hlave bliká často (minimálne pri zahájení a dokončení stavby modelu) a bliká skutočne intenzívne. Doteraz sa mi tento problém nepodarilo uspokojivo vyriešiť tak, aby som bol zároveň spokojný ja a aj moje okolie.

Problémom v prípade papierového modelárstva (a nielen papierového) je najmä nedostatok miesta na odkladanie zostavených modelov. Tie by mali byť vyložené na vhodnom mieste, ktoré musí spĺňať veľa kritérií. Musí byť okamžite na očiach každej návšteve, ideálne hneď pri vchodových dverách, a zároveň v prítmí (to, čo slnko dokáže časom porobiť s farbami, je až trestné). Hlavným a najdôležitejším kritériom úspešného prežitia modelov však zrejme je, že musí byť mimo dosahu lepkavých chápadiel detí. Ak sa z papierového dedinského dvora s pidivozíkmi, pidibúdkou pre holuby a pidistudničkou stane parkovisko pre hotwheelsové autá, mašinku Tomáša a kamión Coca-Cola, nepomôže mu už nič. A to ani nehovorím o menších deťoch, ktorým tie farebné zlepeniny z nejakého zvláštneho dôvodu chutia. V detstve som porobil kopu blbostí, preto okrem chuti benzínu (chutí dosť štipľavo a tú pachuť cítiť ešte 2 dni) poznám aj chuť disperzného lepidla na papier a môžem zodpovedne vyhlásiť, že niečo tak odporne horkého ste nikdy nepili. Spomínané kritériá samozrejme platia pre modelára, partnerka by uprednostnila skôr ukrytie modelov hlboko do škatule v pivnici, aby sa pred kamarátkami nemusela hanbiť za jeho infantilný koníček.

Problémy s nedostatkom miesta sa netýkajú len bytov. Aj v rodinnom dome som postupne dokázal zostavenými papierovými modelmi nahusto pokryť všetky police a skrine. Trošku som experimentoval aj s vešaním modelov na luster, to však nebolo to pravé. Možno to bolo aj tým, že som lietadlá takmer nestaval, a  visiace kostolíky a formule F1 predsa len nevytvárali ten správny efekt. Osudnou bodkou tomuto systému bola udalosť z jednej letnej noci, kedy na mne pristál kamión  Kenwood aj návesom plným osobných áut.

Koncom povinnej školskej dochádzky som sa rozhodol časť vystrihovačiek venovať miestnej knižnici. Je jasné, že išlo o číry altruizmus a nemalo to VOBEC nič spoločné s akútnym nedostatkom miesta na ich odkladanie a už VOBEC nič s faktom, že mi knihovníčka nechcela dať ďalšie vystrihovačky. Všetky moje vystrihovačky vtedy totiž pochádzali zo starších ročníkov knižničných ABC, z ktorých mi tetuška dovolila vytrhávať prílohy. Na pravidelné kupovanie ABC z vreckového som nemal (vlastne som ani nemal vreckové), tak som s knihovníčkou vyhandloval výstavku vystrihovačiek za ďalšie vystrihovačkové prílohy aj so Špeciálom ABC. V rámci dohody som výstavku pravidelne dopĺňal a na oplátku dostával nové vystrihovačky na zostavenie, pričom ako bonus boli moje modely centrom pozornosti miestnych prckov. Asi po roku ale prišiel ten smutný deň, kedy našu zlatú tetušku nahradila nie až tak zlatá tetuška, ktorá dala výstavke a vytrhávaniu príloh z ABC stopku.

Prakticky počas celej strednej aj vysokej školy sa priestory nášho domu ďalej plnili, keďže nejaké to vreckové už bolo k dispozícii. Situáciu zhoršoval aj fakt, že sa dali zohnať aj samostatné vystrihovačky, ktoré k nám začali prenikať zo zasľúbenej zeme vystrihovačiek – Čiech. Časť hotových modelov sa odsťahovala do škatúľ na povale, nakoniec ale aj tak zákonite muselo padnúť rozhodnutie na radikálny rez. Postupne som všetky vystrihovačky (až na niekoľko skutočne špeci kúskov) povynášal na dvor, zostavil podľa tematiky a potom sa celé popoludnie hral na výpalníka. Jedna po druhej takto horeli Mestská pamiatková rezervácia a dedinské usadlosti, horeli monoposty F1, autá a obrnený vlak SNP, horeli stavebné stroje, traktory a kamióny a horela aj tráva, ktorá sa nedopatrením chytila od čičmanskej chalupy.

Po Dni mladých pyromanov prestal byť problém s miestom akútny a aj vzhľadom k čiastočnému presedlaniu na iné koníčky sa dlho neobjavil. V byte mi však manželka na modely vyhradila jednu polička (pche, že milujúca osoba) a nedostatok miesta pre ne začal byť opäť otázkou. Zatiaľ ich sčasti likviduje náš bojko (preto sa sústreďujem hlavne na jednoduché a ľahko likvidovatelné modely bez špajlí), nejaké našli miesto na poličkách v práci a u rodiny (napríklad obrí model hradu Točník), definitívne však túto tento problematický bod stále nemám vyriešený. Vlastne som tomu ale rád, pretože ak ma namiesto rodinných hádok či existenčných problémov trápia takéto kraviny, tak je život vlastne „strašne fasa“.

 

Detský smiech na dedinských kolotočoch

17.08.2011

Na našom zajovi (a malých deťoch všeobecne) ma niekedy zaráža, ako ho namiesto drahej hračky a super hi-tech detského kútika dokáže zaujať na pohľad úplne všedná vec. Pri pohľade na jeho zaujatie sa často musí zdať, že sledovanie pohybu mravčekov alebo dažďovej kvapky po okennom skle musí byť najfascinujúcejšou vecou na svete. A keďže ide o vlastnosť blízku [...]

Ako som sa nestal DJom

02.08.2011

Nedávno som sa trochu vŕtal v odložených veciach na povale rodičovského domu a vyhrabal som tam poklad, pri ktorých ma ovanuli spomienky na detstvo, resp. pubertu – mixážny pult. Moju manželku historky z mladosti vždy pobavia, najmä tie o snahe svojpomocne si splniť sny aj napriek nedostatku financií. Pochádzam z pomerne rozvetvenej rodiny, preto po zabezpečení základných [...]

Keď sa deti nesmú spolu hrať

26.07.2011

 Sobotné popoludnie u mojich rodičov na dedine. V snahe využiť chvíľku relatívne pekného počasia sme vytiahli zaja aj so starými rodičmi pred dom, kde sme v záhradnom jazierku púšťali malú loďku. Zároveň bola s nami aj moja sestra so synom, ktorý sa len nedávno naučil chodiť. Práve keď sa synovec s oduševneným výrazom snažil hodiť do vody za loďkou, [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Clovek Milion

Z každého rožku trošku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 17366x
Priemerná čítanosť článkov: 1737x

Autor blogu

Kategórie