Založ si blog

Ako sa naše žalúdky namiesto Raja v pekle ocitli

Slovenský Raj bol pre mňa počas dospievania vynikajúcou prázdninovou destináciou. Tej úžasnej kombinácii vody, skál, stromov a rebríkov sa z môjho pohľadu vyrovná len máločo a so súrodencami sme tam mali prelezenú takmer každú roklinu. Navyše tam aj skvele varili (konzervy ohrievané na ohni v kempingu) a bolo tam super ubytko (premokajúci stan, ktorý sme pre nedostatok iných možností pred túrami zamykali visacím zámkom). Tieto výlety boli vždy mimoriadne nízkonákladové (ak by neboli, tak by nám ich otec zatrhol), keďže stravu sme vždy nosili z domu a stan stavali zásadne mimo dohľad prijímacej kancelárie kempingu (ako sa honosne nazývala malá drevená búda). Teraz už takmer neverím, že sme vôbec boli schopní prejsť tých niekoľko kilometrov zo železničnej stanice s plnými ruksakmi, ťažkým socialistickým stanom, spacákmi a s desiatkami konzerv a iných polotovarov. Zdarma sme mali aj dopravu, čo malo na svedomí otcovo zamestnanie železničiara a vyplývajúci benefit v podobe režijného lístka pre mamu aj deti. Vďaka režinke som svojho času spoznal všetky trate (aj tie, ktoré sú už dnes pre osobnú dopravu zrušené, napr. Jablonica-Brezová pod Bradlom) a jej odobratie po ukončení vysokej školy som vnímal ako trestuhodnú krivdu hodnú sepuky.

Výlet do Slovenského Raja, o ktorom píšem, sa spočiatku vyvíjal veľmi dobre. Vďaka dôkladnému rozplánovaniu jednotlivých dní a trás sme mali prechodené takmer všetky túry, takže nám v predposledný deň zostal už iba jednoduchý prechod Prielomom Hornádu. Keďže som sa vtedy ešte nemusel krotiť v jedení (teraz za každý zjedený gram priberiem desať), v našom základnom tábore bola v tom čase zásoba konzerv už preč a na scénu nastúpili polotovary. Toho roku nám ako super myšlienka prišlo doniesť si okrem cestovín aj zavarený paradajkový pretlak, keďže doma nám paradajková polievka s cestovinami veľmi chutila. Po túre cez Kyseľ sme už boli poriadne unavení a vyhladovaní, preto sme si na prípravu našej večere zvolili veľmi zaujímavý postup hodný Pata a Mata.

Keďže naša paradajková polievka mala byť zložená z paradajkového pretlaku a cestovín, napadlo nám uvariť cestoviny priamo v tom riedkom pretlaku. Tak sme do kotlíka nasypali cestoviny, výdatne zaliali pretlakom, zavesili nad oheň a už sa v duchu videli pekne napapkaní v spacáku. Sem-tam som polievku aj premiešal a priebežne ochutnával, až kým som si neuvedomil, že ani napriek dlhému zohrievaniu sa pretlak ani len nepriblížil k varu. Zároveň mi došlo aj to, že pri miešaní nekládla varecha žiaden odpor a cestovina sa zjavila len sporadicky. Po zvesení z ohňa a zliatí vlažného pretlaku páchnuceho od spáleniny nastal okamih tvrdej pravdy: bolo po večeri. Zlepená a silne zapáchajúca masa tvrdých neuvarených cestovín sa ani pri najväčšom sebazaprení zjesť nedala, nehovoriac o tom, že vlastne ani vôbec nešla zoškrabať z kotlíka (ani neskôr doma).

Vzhľadom k už skutočne veľkému hladu sme začali hľadať alternatívy. Prekutrali sme celý stan aj ruksaky, až som náhodou v bočnom vrecku ruksaku objavil orechový závin. Takéto terno sme skutočne nečakali a preto sme sa vôbec netrápili faktom, že bol celých 5 dní zabalený v mikroténovom sáčku a takmer neustále naň pražilo slnko. Hlad nás zaslepil natoľko, že hoci závin zapáchal skutočne zvláštne a jeho farba mala bližšie k zelenej, schuti sme ho zožrali a spokojne sa uložili spať. Spokojný spánok ale trval len chvíľku, keďže machy a lišajníky zo závinu spustili v bruchu prudké chemické pochody. Noc bola skutočne ťažká a ani ospalosť neumožnila uniknúť zo žalúdočného pekla. Ešteže sme mali so sebou toľko novín (pôvodne na čítanie). Ani nasledujúce ráno sa situácia nelepšila, preto sme predčasne zavelili na ústup, zbalili veci (pre nutné prestávky to trvalo pomerne dlho) a šli na vlak. Pre správny efekt by určite bolo možné popísať o nasledujúcich hodinách všeličo, to by som ale už zachádzal do príliš nechutných detailov. Možno postačí spomenúť, že v dôsledku tohto silného gastronomického zážitku som bol ďalší orechový závin schopný vziať do úst až o 5 mesiacov.

 

Detský smiech na dedinských kolotočoch

17.08.2011

Na našom zajovi (a malých deťoch všeobecne) ma niekedy zaráža, ako ho namiesto drahej hračky a super hi-tech detského kútika dokáže zaujať na pohľad úplne všedná vec. Pri pohľade na jeho zaujatie sa často musí zdať, že sledovanie pohybu mravčekov alebo dažďovej kvapky po okennom skle musí byť najfascinujúcejšou vecou na svete. A keďže ide o vlastnosť blízku [...]

Ako som sa nestal DJom

02.08.2011

Nedávno som sa trochu vŕtal v odložených veciach na povale rodičovského domu a vyhrabal som tam poklad, pri ktorých ma ovanuli spomienky na detstvo, resp. pubertu – mixážny pult. Moju manželku historky z mladosti vždy pobavia, najmä tie o snahe svojpomocne si splniť sny aj napriek nedostatku financií. Pochádzam z pomerne rozvetvenej rodiny, preto po zabezpečení základných [...]

Keď sa deti nesmú spolu hrať

26.07.2011

 Sobotné popoludnie u mojich rodičov na dedine. V snahe využiť chvíľku relatívne pekného počasia sme vytiahli zaja aj so starými rodičmi pred dom, kde sme v záhradnom jazierku púšťali malú loďku. Zároveň bola s nami aj moja sestra so synom, ktorý sa len nedávno naučil chodiť. Práve keď sa synovec s oduševneným výrazom snažil hodiť do vody za loďkou, [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Clovek Milion

Z každého rožku trošku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 17352x
Priemerná čítanosť článkov: 1735x

Autor blogu

Kategórie